Bocian - symbol wiosny, płodności i szczęścia.

Prawie co czwarty bocian na świecie ma polskie korzenie.

 

Bocian - gatunek dużego ptaka brodzącego.

 e2ec0b78fe82179ca6c640d44927bab1.jpg

Domena..........eukarionty

Królestwo........zwierzę

Typ.................strunowce

Podtyp..............kręgowce

Gromada.........ptaki

Gatunki.............bocian biały,  bocian czarny

  Początkowo oba gatunki  związane były z lasem. Bocian biały  z czasem zmienił jednak swe upodobania i zamieszkuje tereny trawiaste, uprawne, bagienne, wilgotne  łąki i pastwiska. Lubi drzewa, opuszczone kominy i słupy energetyczne, na których buduje swoje gniazda. Wiele z nich ma kilkadziesiąt lat, ponad 2 metry średnicy i masę kilkuset kilogramów. Z reguły czekają na swojego zeszłorocznego partnera lub partnerkę, ale nie tolerują spóźnień i łączą się w pary, bo potomstwo jest dla nich chyba ważniejsze od wierności. 

  Występuje głównie na nizinach, nie lubi terenów zbyt zimnych, ale uwielbia częste opady. W przeciwieństwie do bociana czarnego polubił ludzi, ich domostwa i otoczenie. Nie bez przyczyny i nie zupełnie bezinteresownie. W naszej kulturze i tradycji bocian cieszył się zawsze szacunkiem i uważany był za ptaka przynoszącego szczęście. Zabicie czy przepędzenie bociana miało zaś przynosić pasmo nieszczęść i niepowodzeń. Wśród ludzi może też liczyć na życzliwe przekąski, opiekę i pomoc w razie konieczności. Zdarza się, że penetruje śmietniska w poszukiwaniu pokarmu, zwłaszcza gdy musi wykarmić swoje młode, co nie jest łatwe. Młode bociany szybko rosną i ich wyżywienie to spore wyzwanie dla obojga rodziców. Znoszenie pożywienia do gniazda trwa około 10 tygodni. Młode zaczynają potem życie na swój rachunek, a rodzice mogą odsapnąć.

 Dla nikogo rozsądnego nie ulega też wątpliwości, że to bociany przynoszą dzieci, najczęściej w koszyczkach i ustawiają przed drzwiami domu. To ich zadanie od czasów starożytnego Rzymu. Ma nawet bocian swój "dzień bociana" w przeddzień dnia dziecka tj. 31 marca, bo sobie klekotaniem i noszenie dzieci na nie zasłużył.  

 Tradycja ludowa uważała go za ptaka bardzo mądrego. Prawdopodobnie dlatego, że w swej ulubionej pozycji na jednej nodze przypomina medytującego, zamyślonego mędrca. O czym wtedy myśli to jego tajemnica. 

 Odlatuje stadami w sierpniu i wrześniu, a wraca w marcu i kwietniu. Najczęściej  bezbłędnie znajduje swoje stare M3 i urządza je na nowo. Klekocze w trakcie swych bocianich zalotów zwanych godami, a głowę kładzie na plecach niczym akrobata. Umie też gwizdać. Ich partnerki są tym zachwycone i z wdzięczności składają jaja, które potem  oboje rodzice solidarnie  wysiadują na zmianę.

  Waży od 2,5 do 5 kg, a rozpiętość jego skrzydeł może dochodzić nawet do 2,5 metra.

  Jest mięsożerny, ale wbrew obiegowej opinii wcale nie przepada za żabami. Woli chrząszcze, myszy, nornice, węże, jaszczurki i inne owady. Poluje nawet na małe zające. Żyje około 30 lat. W Polsce gniazduje około 23 % całej światowej populacji to ( ponad 50 tys. par lęgowych). Z roku na rok ich populacja jednak spada. Co czwarty, piąty bocian na świecie to polski bocian i basta. 

Możemy je obserwować, podziwiać  i słuchać na żywo w internecie przez całą dobę :


 

 

 

 

 

Licencja: Creative Commons - bez utworów zależnych